
מצב המקלטים הציבוריים בישראל, כפי שצוין באינספור כתבות עיתונאיות בעבר, טומן בחובו אתגרים לא מבוטלים. אחת הבעיות המרכזיות של כל רשות היא: כיצד לשמור על זמינות המקלט ותחזוקתו בשעת “שגרת חירום”, כשהמלצות פיקוד העורף הנן להשארת המקלטים פתוחים, בעיקר במקומות בהם פערי המיגון בולטים או בסביבה בה ישנם הרבה עוברי אורח.
רשויות מקומיות רבות הבינו שהענקת אפשרות לשימוש יומיומי במקלטים הציבוריים כגון: הפעלת מועדוניות, השכרה לגופי פילנתרופיה או גופים פרטיים והפיכת המקלט ל “דו תכליתי”, מסייעת משמעותית בשמירה על תחזוקת המקלט, אך ב”שגרת חירום” המצויינת לעיל, השימוש הדו תכליתי מנכס לנטל, כשהציוד שבמקלט נתון לגניבה, השחתה ולעתים חמור מכך.
אבל…. ישנה דרך חדשנית ויעילה להתמודדות עם חלק מהאתגרים והיא: הטמעת מערכת בקרת מקלטים מרחוק. מערכת כזו יכולה לשפר באופן משמעותי את מוכנות המקלטים, את יעילות התחזוקה שלהם ואת חוויית השימוש בהם בעת חירום. גם למקלטים חד תכליתיים וביתר שאת למקלטים דו תכליתיים.
היתרונות המשמעותיים של מערכת כזו מתבטאים בעיקר ביכולת הפתיחה אוטומטית של דלתות המקלטים בעת אזעקה, היכולת לנעול את המקלטים מרחוק והיכולת לספק מידע חיוני לשהייה במקלט באמצעות מסכים דיגיטליים או מערכת כריזה מרכזית. אפשרות לתקשורת דו-כיוונית בין השוהים במקלט למוקד מרכזי יכולה גם היא להיות קריטית במצבי חירום.
האפשרות של גורמי העירייה לקבל תמונת מצב של המקלטים ללא צורך בסיור בהם בכל עת, לקבל התרעות על פריצה, הצפה, שריפה או מצוקה מהמקלט הוכחה ככזו השומרת על המקלט מחד ומצילה חיים מאידך.
לבסוף, מערכת בקרת מקלטים מרחוק יכולה לספק תמונה כוללת ועדכנית על מצב המקלטים ברמה הארצית או העירונית. מידע זה יכול לסייע לגופי החירום ולרשויות המקומיות בקבלת החלטות מושכלות בנוגע להקצאת משאבים, שיפור המיגון ותכנון תגובה יעיל יותר במצבי חירום.
הטמעת מערכת בקרת מקלטים מרחוק דורשת השקעה ראשונית, אך הפוטנציאל שלה לשיפור משמעותי של מוכנות המקלטים הציבוריים, לייעול התחזוקה ולשיפור הבטיחות והנוחות של האזרחים בעת חירום הופך אותה לפתרון בעל ערך רב שברוב המקרים “מחזיר את ההשקעה” תוך זמן לא ארוך. זהו צעד חשוב שיכול להבטיח שהמקלטים הציבוריים יהיו באמת מענה יעיל ובטוח בעת הצורך.
מה שנותר זה לבחור את המערכת המתאימה ביותר לצרכי הרשות ולא לוותר על מאפיינים חשובים בעת קבלת ההחלטה.